Cine e primul?

E nevoie doar de unul singur care sa aleaga alternativa si ceilalti il vor urma. Se intampla dintotdeauna. Cand esti mic, cand cineva primeste o noua jucarie, iti doresti sa ai si tu una exact la fel; la scoala, cand cineva isi ia un anume telefon, alegi sa iti iei unul cel putin la fel de ultima ora; e tare o piesa in viziunea cuiva, atunci e si pe placul tau; urmareste un serial, nu pierzi nici tu vreun episod; iar exemplele pot continua unele mai pozitive, altele mai putin, exemple ce ne ilustreaza ca fiecare societate functioneza "in turma" ,iar Romania nu face nicio exceptie, desi in multe privinte o putem numi tara exceptiilor. Daca asta e bine sau mai putin bine este cu totul alta problema, deocamdata sa-l luam ca un adevar.

Indiferent de subiect, originalitatea pare sa fie clar apreciata, de orice tip, privind vestimentatia sau gandirea, ba chiar am putea spune ca este "la moda", cu contradictia care iese, si cu toate astea remarca nu este tocmai neadevarata. La o privire mai atenta asupra modului in care societatea lucreaza, iti dai seama, fara sa ai puteri supranaturale, ca lumea dintr-un grup se invarte in jurul unei aceleiasi opinii. Aceasta opinie ajunge la un moment dat sa fie pusa sub semnul intrebarii, iar efectul il reprezinta o noua apreciere ce ajunge sa fie asumata de intreg grupul cu aceeasi convingere cu care afirmau alt lucru putin mai devreme.

A fi gay asumat in Romania, ceea ce inseamna a-ti duce anii fara sa lasi pe altii sa iti spuna cum si fara sa te ascunzi de aceiasi oameni, se invarte tocmai in jurul aspectului "Cine e primul?". Prejudecatile celor din jur sunt folosite deseori de comunitate ca pretext, pentru lasitatea de care mai toti dam dovada fara sa intelegem ca este nevoie de o singura persoana care sa puna in discutie opinia asumata a unui grup. E nevoie ca noi sa ne deschidem pentru a cere de la altii deschidere fata de noi.

A da vina pe societate si perceptiile gresite, care sunt acolo, dar pe care le acceptam prin tacerea noastra, fara sa ne asumam ca facem parte din aceasta societate e o greseala pe care o facem si pe care trebuie sa incetam sa o mai facem.

Eu cred ca a fi homosexual nu inseamna a fi anormal in vreun mod si sunt convins ca si tu simti acelasi lucru. A venit timpul sa ii facem si pe altii sa inteleaga asta, e nevoie sa ne spunem opinia si sa ne-o asumam pana la capat prin noi. Altfel, nu putem acuza pe altii cand noi suntem aceia care, prin tacere, ne lasam catalogati in modul in care societatea o face acum. Pe fiecare teritoriu, e timpul sa iesim in fata cu un pas inainte, pentru a ne lasa urmati de altii. E timpul sa ne luam noi primii jucaria ori ultimul telefon. E timpul sa dam impulsul alternativei, rezultatul va fi o societate mai deschida. Fii si tu primul! Asuma-ti ceea ce esti!

Un articol de Florin C. Neagu; Preluare Angelicuss

Niciun comentariu: